Antoni Madueño ens parla de la seva exitosa trajectòria i dels fantàstics projectes en un magnífic entorn com és l’ermita dels Sants Just i Pastor a El Pasteral, La Cellera de Ter.
Antoni Madueño, artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l’exposició d’instruments de corda i la interpretació de música medieval. Deixeble del tenor Josep Benet, i es va formar en cant i en música medieval amb Jordi Noguera i Antoni Rossell. Llicenciat en Filosofia té també un doctorat en Musicologia especialitzat en música profana medieval. S’ha dedicat a la investigació del repertori trobadoresc i a l’organologia medieval, especialment a la construcció d’instruments de corda que utilitza als seus concerts.
Durant la seva trajectòria musical ha actuat amb diverses formacions vocals i instrumentals i també realitza col·laboracions habitualment amb d’altres artistes d’àmbits com ara la dansa, la poesia, les arts plàstiques, i amb d’altres intèrprets de música medieval.
Des de 2015 dirigeix el projecte Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d’una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del Scriptorium de Ripoll, i d’una exposició coproduïda pel Museu de la Música de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic i el MNAC, que estan representant arreu la Candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll.
Ermita dels Sants Just i Pastor, probablement del segle XII, amb una construcció rural senzilla relacionada amb el monestir d’Amer. Tot i que les primeres referències escrites són de 1364, pel tipus de construcció es pot datar d’uns segles anteriors. Reforça aquesta idea l’anàlisi de l’advocació als sants Just i Pastor, màrtirs del segle IV i de tradició visigòtica. Durant el segle XV, amb els famosos terratrèmols de 1427, va quedar malmesa i fou reconstruïda parcialment. L’existència dels contraforts de la seva part nord poden estar relacionats amb els desperfectes dels terratrèmols del segle XV.
El poble la tenia en gran estima i els seus sants eren advocats en temps de greus sequeres. S’hi anava en processó per demanar el do de la pluja i, durant l’any, en temps de la Pasqua, s’hi anava en representació dels diferents sectors socials del poble. El dia de l’aplec s’hi ballaven sardanes.
Actualment l’aplec es celebra el dilluns de Pasqua al matí i s’acaba amb una truitada popular. També s’hi fa una trobada, anomenada l’Aplec de Tardor, el dia 6 de desembre.
Amb la col·laboració de Diputació de Girona, #SymbioticEvents, Ajuntament La Cellera de Ter, Manel Badia, Lluis Llagostera, Joan Roca i Dolors Farrés dels Amics dels Sant Just i Pastor.